Dnes je  24.09.2017                              |     Kontakt     |    Mapa stránok   |    E-shop   |

Luxury Luxury
Harmonizácia zdravia px px px

  STRAVOVANIE PODĽA PIATICH ŽIVLOV                            

px px
Obrázok

Každá ľudská bytosť prechádza vo svojom živote štádiom piatich elementov. Rodí sa a vytvára základy detskej, neskôr dospelej spontánnosti a tolerancie v živle drevo. V druhej fáze – fáze ohňa rozvíja nadšenie, intuíciu a radosť zo života. Rozum, praktickosť a stabilita v strednom veku hovorí o elemente zem. V živle kov je človek plný zrelosti, spravodlivosti a pravdivého videnia vecí. Z dôvery vo vlastné sily pramení nebojácnosť. Tá je typickou vlastnosťou elementu voda, ktorú dosahujeme v starobe. K piatim  živlom sa podľa feng šuej priraďuje päť druhov chutí a orgány tela, ktoré fungujú v pároch na princípe jin – jang. Pretože aj potraviny sú buď jin alebo jang, vhodnou skladbou stravy dokážeme organizmus harmonizovať, v prípade choroby aj liečiť.

Tradičná čínska medicína a náuka o stravovaní rozdeľuje potraviny do kategórie podľa ich tepelného pôsobenia na horúce, teplé, neutrálne, osviežujúce a studené. Varením a  pečením sa potraviny zahrievajú a stávajú chutnejšími, zdravšími a ľahšie stráviteľnými. Číňania vôbec nejedia surovú stravu. Varením sa síce v ich strave z časti strácajú enzýmy, tie však dopĺňajú sójovou omáčkou, octom alebo kvasenou slivkou umeboši. Horúce potraviny zabraňujú chladu, pretože teplo je potrebné pre prúdenie energie čchi v orgánoch. Potraviny rozvádzajúce teplo používame v studenom počasí, pri začínajúcom nachladení a ak potrebujeme zvýšiť svoju aktivitu. Pri nadmernej konzumácii potravín rozvádzajúcich teplo však vyschýnajú naše telové šťavy. Neutrálne potraviny harmonizujú činnosť orgánov. Strava by sa preto mala skladať práve z tohto druhu potravín. Osviežujúce potraviny napomáhajú tvorbe krvi a štiav. Studené potraviny nás zasa chránia pred horúčavou, ale ich nadmerným používaním sa oslabuje tráviaci trakt. V lete je preto ideálna teplá voda a nápoje s trocha medu a citrónom či jablčným octom.

Stravovanie podľa feng šuej používa princíp jin – jang. Ak jin - jang nepracujú v rovnováhe, dochádza k rôznym druhom ochorení. Čínska medicína používa pri liečbe všetkých chorôb jin alebo jang potraviny, aby vytvorila celkovú rovnováhu organizmu.  Klasickým príkladom posilnenia potravín princípom jang je grilovanie, vyprážanie, dlhé varenie v tekutine, za pomoci zahrievajúceho korenia alebo varenie s alkoholom. Pôsobenie kvality jin je opačné. Vhodnou úpravou pokrmu môžeme zamedziť účinkom pôvodne teplej potraviny, alebo docieliť posilnenie ochladzujúceho vplyvu jedla. Dávajme prednosť šetrnému spôsobu varenia s pridaním kvalitného oleja na záver. Varenie posilňujúce jang aspekt v lete nepoužívame a uprednostníme radšej bylinky, čerstvé vňate a šaláty. Vegetariáni trpiaci chladom by mali potraviny variť a piť zahrievajúce čaje. Studené vody a minerálky sú nevhodné. Ľudia konzumujúci mäso nech zaradia do svojho jedálnička dostatok zeleniny, ovocia, šampiňónov a obilia.

Dodržiavaním pravidla kombinácie potravín s rozličným tepelným účinkom, harmonizujeme nielen svoje telo, ale aj ducha. Želáme mnoho kreatívnosti pri príprave kvalitnej a rovnovážnej stravy podľa princípu jin – jang a piatich živlov.

PRIORITNÁ CHUŤ PIATICH ŽIVLOV

Vo feng šuej sa pri stravovaní stretávame s používaním energetických kvalít piatich prioritných chutí. Pre živel drevo je to kyslá chuť a zelená farba potravín, pre oheň horká chuť a červené potraviny, zem charakterizuje sladká chuť a zemité farby potravín, kov pikantná chuť a biela farba potravín. Nakoniec živel voda – to je slaná príchuť jedál a modrá alebo čierna farba potravín. Chute harmonizujú jedlo a dodávajú mu jin alebo jang energiu.

Ak máme na jar, po zime, za vlády dreva oslabený žlčník, pridajme do jedla zelené púpavové lístky. Prioritnú chuť a farbu potravínmôžeme takýmto spôsobom používať podľa toho, ktorý orgán chceme harmonizovať a vytvárať tak rovnováhu jin – jang v organizme.

Prioritnou chuťou pre živel drevo je kyslá chuť, prislúchajúcimiorgánmi sú pečeň a žlčník. Najvhodnejšou potravinou rozvádzajúcou teplo v organizme pre človeka so živlom drevo je granátové jablko. Neutrálnymi potravinami sú obilie, ovocie, kvasnice, šípkový čaj, žerucha, kyslá kapusta, strukoviny a klíčky sóje, kačacina, tvaroh, čerstvý syr, kefír, kyslá smotana, ale aj šampanské, či slezový alebo medovkový čaj,ľahké vína a pivo. Schladzujúcimi sú pšeničné klíčky, rajčina,ananás, kiwi, citrón a jogurt. K živlu oheň patrí horká chuť,z orgánov je to srdce a tenké črevo. Horká príchuť podporujerozumové konanie, má protivírusové vlastnosti a napomáha chudnutiu. Získavame ju z opražených zŕn obilia či púpavového koreňa. Teplo v tele rozvádza ružičkový kel, ovčí a kozí syr, kozie mlieko, bazalka, mak, kakao, oregáno, červená paprika, majorán a tymián. Z nápojov káva a červené víno. Neutrálnym zostáva obilie, čerstvá žihľava, ľadový a poľný šalát, cvikla. Z nápojov je to čaj pu-erh a tuo-cha. Osviežujúco pôsobí pohánka, artičoky, čakanka, hlávkový šalát, púpava, grapefruit, pivo, zelený čaj.

Pre zem je podstatná sladká chuť, z orgánov je to pankreas a žalúdok. Teplo pôsobí obilie, sladká ryža, broskyňa, marhuľa, fenikel, smažená cibuľa, sójový olej, škorica, orechy, jedlý gaštan, kokosové mlieko. Z nápojov feniklový čaj, medovina, likéry. Neutrálnymi potravinami sú obilie, datle, figy, slivky, zelená fazuľka, hrášok, mrkva, zemiak, kaleráb, záhradná dyňa, červená a biela kapusta, mäso hovädzie, maslo a mlieko, rôzne jadierka, sezam, hroznová šťava, hliva ustricová a vajcia. Osviežujúcimi sú brokolica, čínska kapusta, chren, paprika, špenát, zeler, cuketa, jablko, banán, hruška, avokádo, sladká smotana, sójové výrobky, čaj z kukuričných vlasov, kvalitný druh oleja, estragón a orechy kešu. Medzi studené potraviny patrí šalátová uhorka, žltý a červený melón, mango a papája.

Typickou chuťou pre kov je pikantná a ostrá chuť, z orgánov sú najviac zaťažené pľúca a hrubé črevo. Ku kovu patrí väčšina korení, reďkovka, surová cibuľa, cesnak, chren. Teplo rozvádzajúcimi potravinami sú jelenie mäso, plesnivý syr a kvalitný alkohol. Neutrálnou potravinou je ryža, hus, morka, kurča. Osviežujúco pôsobí redkvička, králičie mäso, šalvia a mätový čaj.

Vodný živel uprednostňuje slanú príchuť, ktorá oslabuje obličky a močový mechúr. Teplo pre človeka – vodu získame zo všetkých druhov údenín, syrov a rýb. Neutrálnymi zostávajú strukoviny a bravčové mäso, osviežujúcimi hrach, plody mora, olivy, slivka umeboši. Studeno pôsobia morské riasy a sójová omáčka. Chuťami podľa piatich živlov sa nalaďujeme na prirodzený a  tvorivý cyklus stravovania a dosahujeme kvalitný energetický potenciál orgánov nášho tela.